ZUPA Z BOBU, KAPUŚNIAK Z BOBEM

20 dag bobu, 20 dag wędzonki (boczek lub kiełbasa), 20 dag ziemniaków, cebula, 3 łyżki wiejskiej, kwaśnej śmietany, sól.Suszony bób umyć i namoczyć na noc w wódzie. Nazajutrz ugoto­wać w tej samej wodzie (2,5 I), dodając cebulę, wędzonkę i sól. Gdy bób będzie już prawie miękki, dodać obrane i pokrajane ziem­niaki, ugotować do miękkości i przyprawić śmietaną.50 dag kwaszonej kapusty, 50 dag wieprzowiny, 10 dag suszonego bobu, cebula, sól.Bób umyć i namoczyć na 8-9 godz. Gotować w tej samej wodzie, w której był moczony (2,51). Dodać mięso, po 30 min odszumować i  dodać odciśniętą z soku kapustę oraz cebulę i sól. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 40 min. Jest to bardzo pożywna i kalory­czna potrawa jednogarnkowa.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)