ZUPA RYBNA, GĘSTY ŻUR

1 kg lina lub leszcza (mogą też być oba gatunki ryb), 3/4 szklanki śmieta­ny, pęczek zielonego kopru, sól.Rybę sprawić, opłukać i pokrajać na spore dzwonka. Włożyć do wrzącej wody (1,51) i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Osolić i   po ugotowaniu potrzymać jeszcze na gorącej płycie lub wstawić do ciepłego piekarnika na 10-15 min. Dodać śmietanę, starannie ją rozprowadzając. Podawać zupę z gotowanymi ziemniakami lub kromkami pieczywa.50 dag mąki owsianej lub płatków owsianych, kromka czarnego chleba,1 łyżki cukru, 2 łyżki masła, sól.Mąkę owsianą lub płatki oraz chleb zalać 21 ciepłej wody, zamie­szać i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby mieszanina zakisła. Po tym czasie przecedzić przez gazę, wlać do garnka, dodając cu­kier oraz trochę soli i gotować na bardzo małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podawać na gorąco z topionym masłem lub na zimno-  jak kisiel – polewając zimnym mlekiem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)