ZUPA MLECZNA NA DWA SPOSOBY

1,5l  mleka, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 dag masła, sól.Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, żółtka i trochę soli, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy ziemniaczanej i ostrożnie połączyć. Mleko zagotować i do wrzącego wkładać łyże­czką maczaną każdorazowo w mleku małe kluseczki z przygoto­wanej masy. Gotować 7-10 min na małym ogniu. Po ugotowaniu osoiić i okrasić masłem.2-     3 ziemniaki, ósemka małej główki kapusty, 2 marchwie, listek laurowy,10    mleka, sól.Ziemniaki obrać i pokrajać na 4-6 części (wzdłuż, jak pomarań­czę), kapustę pokrajać w małe kwadraciki. Włożyć do 2 szklanek wrzącej wody i gotować do miękkości, dodając listek laurowy i tro­chę soli. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać umytą i startą na tarce o drobnych otworych marchew, zalać mlekiem i zagotować. Poda­wać na gorąco.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)