WSPANIAŁE SERY

Ser ten nosi nazwę janowego albo kminkowego, a okryta ścisłą tajemnicą jego produkcja to łotewska specjalność. Żółte gomółki tego sera – doskonałego, mięciutkiego – wiozą na targ do Rygi gospodynie w śnieżnobiałych fartuchach.Każda zachwala swój wyrób, zachęca do spróbowania. Ostatnio zyskały konkurenta; produkcją janowego sera – na skalę przemy­słową, przez okrągły rok – zajął się jeden z państwowych zakła­dów.Do ważnych świąt rodzinnych należą nie tylko imieniny, ale i uro­dziny. Pojawia się wówczas na stole „klingeris” – ciasto drożdżo- we z rodzynkami, zwinięte w kształt ósemki, z odpowiednią liczbą świec. W czasie wszelkich uroczystości spędzanych przy stole przerywa się co pewien czas jedzenie i picie, aby odśpiewać jakąś ludową piosenkę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)