WAŻNE DNI

  • Na św. Michała zabijano barana, a przy tej okazji raczono się mięsem gotowanym z brukwią i ziemniakami. Katarzyna i Marcin przyjmowali kolędników, przychodzące z życzeniami dzieci częstowano orzechami i jabłkami; tradycyjną potrawą na te dni były kluski krwiste—„verikakk’ lub kiełbaski spo­rządzane m.in. także z krwi. Ważny dzień św. Tomasza – tradycyjny termin rozwiązywania umów o pracę i zawierania nowych – uświetniano potrawą z głowi­zny, podawaną z brukwią i ziemniakami; niestety, późniejsze, co­dzienne jadłospisy parobków, służących i pastuchów bardzo się od tego świątecznego różniły: jadano postnie i kiepsko. Ulubione pieczone pierogi też niezbyt często trafiały na stoły.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)