TORCIK „ROMASZKA „

Ciasto: 30 dag cukru, 8żółtek, 10 dag mąki ziemniaczanej, 5 białek, skór­ka otarta z jednej cytryny Beza: 3 białka, 10 dag cukru pudru Krem: 4 jajka, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru Do przybrania: małe beziki, marcepan, kandyzowane owoce Cukier i żółtka ukręcić na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i ubite na sztywną pianę białka. Ostrożnie wy­mieszać i przelać do dwu tortownic jednakowej wielkości, wyłożo­nych natłuszczoną folią aluminiową lub papierem pergaminowym. Warstwa ciasta powinna być dość cienka-ok. 1 cm.Piecwtempe- raturze 150°C przez ok. 40 min. Przygotowanie bezy: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i przełożyć do przygotowanej jak wyżej opisano tortownicy. Wypiekać w temperaturze 100-150°C przez ok. 45 min.

 

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)