Tajemnica robienia pysznych naleśników

Różne są przepisy na zrobienie naleśników, chyba w każdej polskiej kuchni znane są takie przysmaki jak naleśniki z dżemem, serem, mięsem czy pieczarkami. Jest bardzo wiele przepisów na danie z naleśnikiem w tle, ale żeby ono powstało, trzeba najpierw zrobić dobre ciasto, a następnie umieć usmażyć odpowiednią ilość naleśników, co wcale czasami nie jest sprawa tak z pozoru łatwa. Ważne jest, aby po zrobieniu ciasta dać mu odpocząć, czyli odczekać około 10 – 15 minut – wtedy sprawdzamy ponownie konsystencję ciasta (powinno mieć gęstość śmietanki), dolewamy w razie potrzeby wody lub mleka. Ważne jest, aby do smażenia naleśników używać tłuszczu, czy to oleju, czy smalcu, w minimalnej ilości – należy pamiętać też o odpowiednio mocnym rozgrzaniu patelni, zanim wyląduje na niej pierwszy naleśnik. Osoby doświadczone w smażeniu naleśników wiedzą, że najbardziej przykleja się do patelni właśnie pierwszy naleśnik – gdy już go zdejmiemy z patelni, następne powinny smażyć się już dobrze – patelnia jest wtedy w naturalny sposób właściwie rozgrzana. Aby naleśniki były odpowiednio kruche, należy dodać do ciasta wody, najlepiej w proporcji z mlekiem jeden do jednego. Jeśli zaś chcemy, aby były bardzo miękkie i nie pękały przy zwijaniu ich, po usmażeniu każdego kładziemy je na stos, ostatni przykrywając dokładnie talerzykiem o podobnej wielkości.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)