RYSKA ZAPIEKANKA

12-15 dag duszonego lub pieczonego mięsa (baranina, cielęcina, woło­wina albo drób), 1 śledź, łyżka mąki, 2 gotowane ziemniaki, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 jajka, łyżka utartego żółtego sera, nieduża cebula, 3 łyżeczki masła lub margaryny, pieprz, sól.Śledzia sprawić* usunąć kręgosłup i ości. Cebulę drobniutko po­krajać i przesmażyć na małej ilości masła lub margaryny. Kawałki mięsa, śledzia i ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać przysmażoną cebulę, mąkę i śmietanę, po czym jeszcze raz wszystko zemleć w maszynce. Do otrzymanej masy dodać żółtka, sól, pieprz i ubite na sztywną pianę białka. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej, posypać tartym se­rem i skropić pozostałym stopionym tłuszczem. Wstawić do na­grzanego piekarnika na 30-40 min. Gdy zapiekanka zacznie odchodzić do brzegów formy, wyłożyć ją na płaski talerz, pokrajać jak tort i podawać z sosem śmietankowym lub pomidorowym.’

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)