RYBNIK

Nadzienie: 60-70 dag szczupaka, siei lub sandacza, sól, pieprz, 1 cebu­la, łyżka posiekanej natki pietruszki.Ciasto: 25 dag mąki, pół szklanki mleka, 4 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 żółtko, pół łyżki cukru, 1,5 dag drożdży, sól.Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć drewnianą łyżką. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę, sól, ukręcone 1 jajko z dodatkowym żółtkiem i wszystko do­brze wyrobić. Dodać stopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto sta-nie się gładkie i zacznie odstawać od ręki. Wtedy przykryć je ście- reczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Przyrządzić na­dzienie.

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)