RYBA PIECZONA W GLINIE, RYBA NADZIEWANA SŁONINĄ

Kilka świeżo złowionych ryb słodkowodnych (okonie, szczupaki), olej, sól, liście klonowe.Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane ryby opłukać, natrzeć we­wnątrz solą, posmarować oliwą, zawinąć w liście klonu i w kawałek czystego płótna lub gazy namoczonej w oleju. Obwiązać sznur­kiem lub grubszą nitką, oblepić gliną i włożyć w gorący popiół ogni­ska lub w żarzący się węgiel drzewny. Kitka razy ostrożnie obrócić. Gdy glina zacznie pękać, ryba będzie upieczona.Oczyszczoną z wnętrzności, ale nie oskrobaną rybę opłukać w wo­dzie, natrzeć solą, a do wewnątrz włożyć posiekaną, wędzoną sło­ninę. Zawinąć w papier i z wierzchu posmarować cienko gliną. Uło­żyć na żarzących się węglach lub na polanach w ognisku. Piec ok. 15 min, po czym zdjąć skorupę gtiniano-papierową (odejdzie ra­zem z łuskami). Jeść z ziemniakami również upieczonymi w ognis­ku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)