Rodzaje piwa

Jest jeszcze mały problem, który w Polsce dopiero się pojawi. Oto rodzajów piwa jest wiele, z czego mieszkając nad Wisłą nie zdajemy sobie sprawy. Jeśli ktoś pamięta piwo słodowe (niskoalkoholowe) i gorzki porter (czasem służy do wyrobu porterówki, blisko 40%), to już uważa się za znawcę. Tymczasem za zachodnimi granicami odróż­niają z tuzin rodzajów piwa, a do każdego przypisany jest inny ro­dzaj szkła (bo tylko do niektórych kufle!). Jest więc ciemne z pianą i bez, są tzw. białe, są pszenne i te najgorsze, mętne… Właśnie przy okazji podania tego ostatniego byłem świadkiem, gdy Polak je za­kwestionował, „bo pewnie skwaśniałe”. Przypomniał się biedakowi nasz brak wyboru z dawnych lat. Są też gatunki zwyczajowo schła­dzane do 7°C i takie, które wymagają 15°C. Ale to już kłopot tylko dla prawdziwych znawców. Zrobiliśmy jaki taki przegląd napojów „wysokoprocentowych”, ale należałoby chyba uzupełnić go przypomnieniem, że w czasie każ­dego przyjęcia, nawet skromnego, powinny być w pogotowiu butelki soków i innych napojów bezalkoholowych. Chodzi nie tylko o samo ugaszenie pragnienia, ale o jakiś płyn dla tych, którzy alkoholu nie chcą lub nie mogą pić, a musieliby stać w czasie toastów z pustym kieliszkiem czy szklanką.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)