PÓŹNIEJSZE ŹRÓDŁA

Późniejsze źródła stwierdzają, że choć od dawna na tych ziemiach znany był wyrób twarogu, sera i masła, na co dzień „Łoty­sze piją wodę, a chleb ich jest pieczony z plew”. Niezmiennie ciężki byt chłopa potwierdza także podróżnik brandenburski Brandt (r. 1675), który pisze, że oprócz lichego Chleba jadano jeszcze kiszo­ną kapustę i ogórki, a także putrę – potrawę z rozrzedzonej grycza­nej lub jęczmiennej mąki. Mięsa nie używa’no prawie wcale. Wiadomości te potwierdzają także i inne źródła z XVII, XVIII, a na­wet XIX wieku, podając jednocześnie, że podstawę pożywienia istotnie stanowił chleb, wypiekany z razowej żytniej mąki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)