PIEROŻKI NADZIEWANE

Ciasto: 1,5 szklanki mąki, pół kostki margaryny, łyżka śmietany, trochę wody, tłuszcz do smażenia, sól.Nadzienie: resztki gotowanej kury lub gotowanego mięsa wołowego (można też łączyć jedno i drugie), łyżka śmietany, sól, łyżeczka suszone­go tymianku lub bazylii.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę i ok. 3 ły­żeczek wody. Siekając nożem lub tasakiem szybko zagnieść cia­sto, które rozwałkować na gruby placek i pokrajać w trójkąty lub kwadraty. Przygotować farsz. Kurze lub wołowe gotowane mięso przepuścić przez maszynkę, dodać śmietanę, sól i pokruszone zioła, wymieszać. Farszu powinno być ok. 1 szklanki. Nakładać go po łyżeczce na kawałki przygotowanego ciasta, zlepić brzegi pie­rożków i rozpłaszczyć je. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Poda­wać tuż po usmażeniu z surówkami i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)