PIERÓG RYBNY

25 dag mąki żytniej, 20 dag mąki pszennej, 6 dag masła, 80 dag filetów ryby morskiej, 20 dag słoniny, 2 średnie cebule, 2 łyżki słodkiej śmietanki, żółtko, jajko, smalec, sól, pieprz.Szklankę wody wlać powoli do zmieszanych obu gatunków mąki, ciągle mieszając. Dodać stopione masło, trochę soli i wyrobić cia­sto. Rozwałkować je, złożyć na pół i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie. Pokrajaną w sporą kostkę słoninę przesmaźyć razem z cebulą na patelni, po czym przepuścić przez maszynkę, dodając filety rybne. Masę wymie­szać ze śmietaną, żółtkiem, solą i pieprzem. Ciasto jeszcze raz rozwałkować, nadając mu formę prostokąta. Na nim ułożyć wałek z farszu, brzegi ciasta zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5 godz., często smarując wierzch ciasta smalcem. Po upieczeniu pokrajać « na plastry, polać stopionym masłem I podawać na gorąco.Uwaga: Jest to uproszczona wersja kalekkuko, w wersji oryginał- nej piecze się pieróg w piecu chlebowym, zwiększając proporcje czterokrotnie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)