KUCHNIA ESTOŃSKA

Estowie mogą się wykazać szczególnie starym rodowodem. Lud | ten już w początkach naszej ery przybył spod Uralu nad Bałtyk i trwał na tej ziemi niezmiennie mimo wszelkich przeciwności losu. Z uznaniem pisał już o nich Tacyt, chwaląc szczególne uzdolnienia do pracy na roli, w czym znacznie przewyższali Germanów. W wie- ; kach średnich brali udział w wyprawach wikingów na Bałtyk, a pod koniec XII wieku – choć nie leży w ich naturze instynkt podboju -zdobyli nawet stolicą Szwecji Sigtunę. i Dzieje Estonii są specyficznym i gorzkim dowodem jedności Euro­py Bałtyckiej, w ciągu wieków bowiem wszystkie nadbałtyckie kraje różnych konfiguracjach – łączyły się przeciwko temu praco­witemu i dzielnemu ludowi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)