Krewetki

Do obecnej mody w wyższych sferach, zwłaszcza finansowych, za­licza się podawanie krewetek, które dla niektórych stały się równo­rzędne z tym, co nazywa się owocami morza (włoskie frutti di mare, niemieckie Meeresfruchte). Nie jest to słuszne, bo owoców morza jest wiele (poza rybami) i stąd ich urok. Krewetki właściwe są niewielkie i na ogół podaje się je (po odłączeniu od skorupki), jako ozdobę lub część główną różnych sałatek i dań smażonych. Oceniane są według wagi, dużych na kilogram wchodzi około 25 sztuk, kiedy są mniejsze 60, do stu sztuk, gdy są drobne. To daje pojęcie, jakiej pracy wymaga ich przygotowanie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)