KLOPSIKI Z RYBY SŁODKOWODNEJ

1 kg ryby, łyżka masła lub margaryny, 4 łyżki śmietanki, 10 dag tartej buł­ki, jajko, cebula, pietruszka, kawałek selera, por, kilka ziaren ziela angiel­skiego, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, sól Sos: 2 łyżki masła tub margaryny, 2 łyżki mąki, szklanka wywaru z goto­wania klopsików, pół szklanki słodkiej śmietanki, sok lub kwasek cytryno­wy, 2 żółtka, sól.Rybę oczyścić, sprawić, sfiletować i razem z cebulą zemleć w ma­szynce. Masło stopić, wlać do śmietanki, dodać tartą bułkę, pocze­kać chwilę, aż namoknie, i całość dodać do zmielonej ryby. Przy­prawić solą i szczyptą zmielonego pieprzu, wbić jajko. Masę wyro­bić i uformować z niej pulpety. Z kręgosłupa i płetw z dodatkiem włoszczyzny, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego ugoto­wać wywar. Po przecedzeniu jeszcze raz go zagotować ł do wrzą­tku włożyć pulpety. Gotować ok. 10 min, po czym wyjąć cedzakiem i włożyć do gorącego sosu. Przygotowanie sosu: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozpro­wadzić ją wywarem, poczym—dokładnie mieszając—dodać śmie­tankę i sól. Zdjąć z ognia, dodać ukręcone żółtka. Zakwasić sokiem cytrynowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)