KAPUŚNIAK Z KWASZONEJ KAPUSTY

50 dag mięsa wieprzowego z kością, 60 dag kwaszonej kapusty, włosz­czyzna bez kapusty, 2 cebule, łyżka pasty pomidorowej, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, łyżka margaryny, 5 dag słoniny, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.Mięso zalać 11/21 zimnej wody, dodać listek laurowy, ziele angiel­skie i ugotować do miękkości, poczym wyjąć i pokrajać na kawałki. Wywar przecedzić. Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować) i po­krajać na krótsze kawałki. Włożyć do rondla, podlać niewielką iloś­cią wywaru mięsnego i dusić do miękkości. Włoszczyznę obrać, , pokrajać w cienki makaronik, dodać posiekane cebule, przesma- żyć na margarynie, włożyć do garnka z duszącą się kapustą i goto­wać razem jeszcze 15 min. Wywar mięsny zagotować, dodać miękką kapustę i jeszcze chwilę pogotować razem. Dodać pastę pomidorową, roztarte ząbki czosnku, przyprawić surowym sokiem kapuścianym, solą i posiekaną zieleniną. Przed podaniem podpra- wić zasmażką z topionej słoniny i mąki. Podawać z kulebiakiem .

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)