KACZKA NADZIEWANA

Młoda kaczka, 3-4 gotowane ziemniaki, żołądek, serce i wątróbki kacze,2 cebule, pół łyżeczki mielonego kminku, szczypta majeranku, 5 dag ma­sła lub margaryny, jajko, łyżka tartej bułki, kilka łyżek śmietany, sól.Tuszkę kaczki po oczyszczeniu dobrze wypłukać, natrzeć solą i kminkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żołądek i serce ugotować. Gotowane ziemniaki i podróbki przepuścić przez maszynkę, dodając surową wątróbkę. Do masy dodać: jajko, ma­jeranek, sól, tartą bułkę oraz przesmażoną w tłuszczu, drobno po­krajaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowa­nym nadzieniem wypełnić tuszkę i zaszyć ją białą nicią. Skórkę na­trzeć masłem lub margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego pieka­rnika, polać filiżanką gorącej wody i piec ok. 1,5 godz., polewając często wytworzonym sosem. Na 5 min przed zakończeniem pie­czenia polać kaczkę kilkoma łyżkami śmietany. Podawać z połów­kami jabłek lub śliwek, krótko podsmażonymi na tłuszczu. Można też dodać owoce do tej samej blaszki, w której piecze się kaczka, na 10-15 min przed ukończeniem pieczenia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)