GROCH W SOSIE ,MASŁO KONOPNE

15 dag grochu.Sos: 2 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 2 łyżki śmietany, łyżka mąki pszennej, pół szklanki rosołu lub wody, sól.Namoczony uprzednio groch ugotować do miękkości. Boczek po­krajać w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekaną cebulą lub porem, dodać mąkę i – mieszając – smażyć, aż zbrązowieje. Do­dać wodę lub rosół i gotować przez 10 min. Przyprawić śmietaną i osolić. Groch wysypać na głęboką miskę. Podać z sosem.1 szklanka nasion konopii, 2 łyżki masła, łyżka śmietany, sól.Konopie umyć, osuszyć w ściereczce, lekko uprużyć na suchej pa­telni, utrzeć na miazgę w moździerzu. Dodać śmietanę i lekko rozgrzane masło, dokładnie ukręcić, osolić do smaku. Masło kono­pne podaje się do pieczywa i gotowanych ziemniaków,- doskonale też nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)