GŁÓWNE ZAOPATRZENIE

To głównie Rosja­nie zaopatrywali miasta w warzywa i owoce, od nich też uczyli się Łotysze ogrodnictwa i sadownictwa. Już w XVII wieku ogórki nazy­wano „rosyjskimi jabłkami”, a tykwę – „wielkim rosyjskim jabł­kiem”. Współcześnie warzywa i owoce są w Łotewskiej SSR bar­dzo szeroko stosowane, także i te, których w Polsce nie docenia­my albo w ogóle nie znamy, jak np. kaalis-spokrewniona z kalare­pą, o soczystym, jaskrawożółtym miąższu, która osiąga średnicę do 20 cm.W czasach dawniejszych ogromną rolę odgrywało zbieractwo \ to nie tylko szlachetnych płodów. Jeszcze w końcu XIX i na początku XX wieku ludność biedniejsza zbierała na wiosnę młode pędy owo­cującego skrzypu, które spożywano na surowo.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)