BUŁECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

40 dag mąki pszennej, 2,5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, sól, 1/3 szklanki wody, 2 szklanki bitej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru.Drożdże rozpuścić w małej ilości podgrzanego mleka, dodać do połowy mąki rozmieszanej z pozostałym ciepłym mlekiem zmie­szanym z osłodzoną wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki oraz stopione masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk i brzegów naczynia. Uformować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na lekko natłu­szczonej i posypanej mąką blasze. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarni­ka. Piec w temperaturze 230°C przez 25-30 min. 2 upieczonych bułeczek ściąć czubki tak, aby powstało wgłębienie. Wypełnić je bitą śmietanką, przykryć odciętymi „czapeczkami” i posypać cu­krem pudrem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)