BEZROLNI CHŁOPI

Garnęli się do tego zajęcia przede wszystkim bezrolni chłopi, ale i wśród rolników wybrzeża bałtyckiego rybołówstwo stało się główną dziedziną działalności gospodarczej.Na temat potraw z ryb wiemy niewiele, za swoją narodową specja* Iność uważają Łotysze kilki, czyli świeże szproty poddane macera­cji w solance, lub – w wersji wykwintniejszej – w solance z korze­niami.W czasach najdawniejszych jadali Łotysze – i to w dużych iloś­ciach – rzepę. Później znaczenie jej stopniowo malało na korzyść innych warzyw: kapusty, brukwi, ogórków i buraków. W końcu XIX i na początku XX wieku pojawiły się: marchew, sałata, cebula, pie­truszka, pierwsze pomidory, ale – podobnie jak na wsiach polskich do warzyw nie przywiązywano większej wagi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)