Żywność bezglutenowa to taka, w której zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg masy danego produktu. Jeżeli produkt spełnia te warunki może posiadać etykietę  ‚żywność bezglutenowa”. Każdy z produktów należący do zbioru żywności bezglutenowej powinien zostać zbadany pod kątem zawartości glutenu. Podczas stosowanie diety bezglutenowej, jako żywność bezglutenową naturalną uznaje się; warzywa, owoce, mięso, jaja, drób, wszystko w nieprzetworzonej postaci. Te produkty nie muszą posiadać etykiety „żywność bezglutenowa’. Brak w nich glutenu uznaje się a priori. Osobną grupą produktów bezglutenowych są te, które na opakowaniach posiadają opis; produkt bezglutenowy. W związku z modą na dietę bezglutenową promowaną przede wszystkim przez świat celebrytów, wykonano szereg badań, które potwierdziły zdanie dietetyków, że jeżeli nie cierpimy na celiakie, nie powinniśmy stosować tej diety. Długotrwałe odcięcie zdrowego organizmu od glutenu powoduje bezpowrotny zanik produkcji enzymów odpowiedzialnych za ich rozkład. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *