6-7 ziemniaków, jajko, 5 dag utartego żółtego sera Nadzienie: szklanka namoczonej fasoli lub grochu, jajko, 2 nieduże ce­bule, 5 dag masła lub margaryny, szczypta mielonego pieprzu lub maje­ranku, sól.Ziemniaki obrać, ściąć czuby i wyrównać spody, aby mogły „stać”, łyżeczką wydrążyć miąższ, aż powstanie wgłębienie. Włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 5 min. Wyjąć cedzakiem, obtoczyć w rozbitym jajku i tartym serze. Wnętrze wypełnić nadzie­niem, na każdym ziemniaku położyć kawałeczek masła i posypać szczyptą utartego sera. Ustawić na ruszcie w piekarniku, pod rusz­tem postawić blaszany talerz lub miseczkę z wodą. Jeżeli nie mamy rusztu, ułożyć ziemniaki na blaszce i podlać kilkoma łyżkami wody. Zapiekać ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi ogórkami. Przygotowanie nadzienia: Namoczoną fasolę lub groch ugoto­wać i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Wbić jajko, do­dać podsmażoną w odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę, sól i przyprawy. Masę dobrze wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *