Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez ziemniaków. Są ona pozornie prymitywnym warzywem, jednak mają ogromne zastosowanie. Ziemniaki można piec, grillować, gotować czy smażyć. Ugotowane ziemniaki często podawane są do mięsa i do potraw obiadowych. Ziemniaki można gotować obrane lub też w skórce, którą zdejmuje się przed zjedzeniem. Ziemniaki można również ugotować, później podawać z masłem lub z sosem. Pieczone ziemniaki potrafią być prawdziwym ziemniakiem. Ziemniaki są podstawą w kuchni niemieckiej, jednak równie chętnie jedzą je Polacy. Popularną formą ziemniaków są frytki. Są to pokrojone ziemniaki smażone na głębokim oleju. Chętnie je się je z sosami oraz ketchupem oraz solą. Frytki można przygotować samodzielnie w domu i właśnie takie uważane są za najsmaczniejsze. Ziemniaki można również zapiekać z mięsem i serem w formie zapiekanki. Prawdziwym przysmakiem są również placki na bazie ziemniaków. Ziemniaki można podawać na setki sposobów i za każdym razem mogą smakować inaczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *