ZAPIEKANKA Z GROCHU, NAPÓJ JABŁECZNY

By | Maj 1, 2015

10 dag grochu lub fasoli, 5 dag ziemniaków, 1 jajko, pół szklanki mleka, łyżeczka masła, sól, gałka muszkatołowa.Wymoczony w słonej wodzie groch lub fasolę i obrane ziemnfaki ugotować osobno do miękkości i 2 razy przepuścić przez maszyn­kę. Masę ostudzić, dodać stopione masło, śmietanę, żółtko, sól i nieco sproszkowanej gałki muszkatołowej. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, posypać tartą bułką. Piec 20-30 min. Po­dawać z sosem pomidorowym lub topionym masłem.1 kg skórek z jabłek, 51 wody, 80 dag cukru, 5 dag drożdży, kwasek cytry­nowy.Świeże lub suszone skórki jabłek zalać wodą, zagotować i odsta­wić na kilka godzin. Odcedzić, dodać kwasku cytrynowego, jeżeli napój jest za mało kwaśny, skarmelizowany cukier (dla koloru) i rozprowadzone drożdże. Zostawić, aż zacznie fermentować. Wó­wczas rozlać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w piwnicy. Napój zyska na smaku, jeżeli część cukru zastąpimy miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *