Biorąc się w domu za pieczenie jakiegokolwiek ciasta, warto wiedzieć, w jakiej temperaturze powinno się piec dany wypiek. Jest to nawet ważniejsze od tego, jak długo należy ciasto piec, gdyż to możemy stwierdzić, obserwując po prostu przez szybkę, czy ciasno już posiada odpowiednią barwę, ponadto sprawdzamy zawsze ciasto, czy już jest upieczone, nakłuwając lekko ciasto w najgrubszym jego miejscu drewnianym patyczkiem. Tak więc należy przestrzegać, by ciasta kruche pieczone były w wysokich temperaturach, oscylujących w granicy 250 stopni Celsjusza. Z kolei ciasta drożdżowe wymagają temperatury od 180 do 200 stopni – tej nie powinno się przekraczać. Jeśli pieczemy ciasto biszkoptowe, temperatura piekarnika nie powinna z kolei przekraczać 170 stopni. Są też ciasta, które w różnych fazach wypieku lubią inne temperatury pieczenia – znakomitym przykładem jest tu piernik, który najpierw należy piec w temperaturze nie przekraczającej 150 stopni, a w końcowej fazie pieczenia temperaturę należy zwiększyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *