Do szcze­gólnie cenionych należą: żurawiny, brusznice, czernice, łochynie, zwane pijanicami, poziomki, maliny, jeżyny i spotykane gdzienieg­dzie zdziczałe czarne porzeczki. Do najpopularniejszych grzybów należą: różnego rodzaju surojadkirborowiki, maślaki, kurki, podg­rzybki, opieńki, czerwone kożlarze, a nawet rydze. Wiosną, kiedy brzozy wydzielają najwięcej soków, nacinano je, aby dostarczyły słodkiego płynu, z którego sporządzano ożywczy napój.W odleglejszej przeszłości poważną gałęzią gospodarki było ło­wiectwo, ale wskutek wyrębu lasów już w XIX wieku tak bardzo zmniejszyło się pogłowie zwierzyny, że znikły niedźwiedzie oraz łosie i bardzo zmalało pogłowie jeleni; nad rzekami, jeziorami I na mokradłach nadal jest natomiast dużo dzikiego ptactwa, kaczek i gęsi, a na południu kraju – kuropatw i cietrzewi.

Leave a Reply