Sernik to rodzaj ciasta, które niezmiennie ma w naszym kraju rzesze zagorzałych zwolenników. Aby w domowych warunkach upiec sernik idealny, warto przestrzegać kilku wydawałoby się banalnych, ale jednak ważnych wskazówek, o których nie zawsze pamiętamy. Jakość sernika zależy głównie od jakości użytego do jego pieczenia sera – jego świeżości i sposobu przygotowania. Taki ser powinien być na pewno świeży, dobrze jest go przemielić przez maszynkę co najmniej 2 – krotnie, nie zaszkodzi jednak zrobić to trzeci raz. Jeśli chcemy, aby sernik nie opadł nam po upieczeniu, co się może zdarzyć, należy do mąki pszennej dodać też trochę mąki ziemniaczanej, kaszy manny albo po prostu ugotowane i zmielone ziemniaki – wtedy sernik będzie miał bardzo delikatny, subtelny smak. Warto dodać do sernika nie zwykłą śmietanę, lecz kremówkę, sernik będzie wtedy bardziej puszysty – im dłużej będziemy ucierać masę serową, przed jej przełożeniem do formy, tym sernik nasz powinien być smaczniejszy. Jeśli sernik już jest upieczony, nie wolno go od razu wyjmować z piekarnika – należy wyłączyć go, otworzyć drzwiczki i tak przez godzinę sernik niech sobie się studzi.

Leave a Reply