RYBA Z KAPUSTĄ I JARZĘBINĄ

By | Maj 1, 2015

1 kg ryby, główka kapusty, 2-3 łyżki smalcu, 4 garści jagód jarzębiny lub rajskich jabłek, sól.Rybę po oczyszczeniu i usunięciu wnętrzności podzielić na spore dzwonka. Kapustę dość grubo pokrajać. Gliniany garnek z pokry-” wą wysmarować suto smalcem i układać w nim warstwami rybę i kapustę, przesypując solą, wierzchnią warstwę powinna stanowić ryba. Ułożyć na niej opłukaną jarzębinę lub (przepołowione) jabłka warstwą o grubości 3 palców. Na samym wierzchu ułożyć w kawa­łeczkach pozostały smalec I przykryć. Garnek z pokrywą oblepić gliną, dalej postępować jak w poprzednim przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *