W przepisach, szczególnie obiadowych, stosowanych w większości kuchni, znaleźć możemy potrawy smażone oraz gotowane. Z procesem smażenia kojarzymy, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju potrawy mięsne oraz mączne, które serwujemy sobie i naszym najbliższym. Gotowane potrawy oscylują wokół różnorodnych warzyw, jakie dodajemy do naszych dań oraz najrozmaitszych pierogów i podobnych wyrobów. Jak najbardziej rozpoznajemy oba procesy przyrządzania dań oraz systematycznie z nich korzystamy, aczkolwiek niewiele osób zastanawia się nad ich oddziaływaniem na nasz organizm. Potrawy smażone cechują się bowiem tym, że są o wiele cięższe do strawienia przez organizm ludzki. Ponadto olej zaburza naszą gospodarkę energetyczną oraz powoduje niekorzystne skutki zdrowotne. Gotowanie zatem stanowi zdecydowanie lepszy sposób przygotowywania dań. Woda jest neutralnym składnikiem, który nie powoduje występowania zaburzeń pokarmowych oraz zdrowotnych. Dania gotowane mogą zatem przynieść większe i lepsze korzyści, aniżeli potrawy typowo smażone.

Leave a Reply