OKONIE W PIWIE

1 kg okoni, 10 dag margaryny, sól.Sos: 1/21 mocnego jasnego piwa, 2 łyżki mąki, 2 cebule, sok cytrynowy, łyżeczka margaryny lub oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, listek laurowy, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, cukier.Rybę sprawić, opłukać, nasolić i odstawić na 30-45 min. Po tym czasie usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej margary­nie. Przełożyć na ogrzany półmisek, sos podawać w sosjerce. Przygotowanie sosu: Cebulę obrać, pokrajać na cienkie talarki i przesmaźyć na złoty kolor w tłuszczu. Dodać utłuczone goździki i listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Wlać pót szklanki piwa i za- aotować. W małej ilości wody rozmieszać mąkę, dodać do przygo­towanego sosu i gotować 10 min. Po tym czasie wlać tłuszcz, który został po smażeniu, dodać zmiażdżony czosnek i resztę piwa. Je­szcze raz zagotować. Po zdjęciu z ognia przyprawić sos cukrem i sokiem cytrynowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!