KWAS KMINKOWY I BRZOZOWY

1 szklanki kminku, 51 wody, 50 dag cukru, 20 dag rodzynków, 5 dag dro­żdży.Kminek umyć, wsypać do wody i gotować 10-15 min. Ostudzić, przecedzić, dodać cukier i wyrośnięte drożdże. Kiedy płyn zacznie się pienić, włożyć rodzynki i przelać do butelek, które szczelnie za­mknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. 21 soku z brzozy, 10 dag cukru, 5 dag rodzynków, skórki chleba razowe­go, gałązki czarnej porzeczki świeży sok brzozowy nalać do drewnianych beczułek lub gliniane­go, emaliowanego albo szklanego naczynia, dodać skórki z razo­wego chleba, gałązki czarnej porzeczki oraz cukier. Zostawić, aż płyn sfermentuje. Wlewać go do butelek, do każdej wrzucić kilka rodzynków, szczelnie zamknąć. Uwaga! Sok z brzóz zbieramy na wiosnę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!