KWAS CHLEBOWY

7,51wody, 50 dag cukru, 1 kg suszonego razowego chleba, 2,5 dag dro­żdży, 2,5 dag rodzynków, 1 dag suszonego chmielu.Zagotować 51 wody, zalać Chleb i odstawić na 12 godz. Chmiel za­lać wodą (2,51) i gotować na słabym ogniu przez 20 min. Zestawić z ognia, naczynie szczelnie przykryć, obwiązać ściereczką i odsta­wić na 3-4 godz. Następnie obydwa płyny przecedzić i połączyć, dodać cukier, rodzynki i drożdże roztarte z odrobiną cukru (tempe­ratura płynu powinna wynosić ok. 30°C). Zostawić w ciepłym miej­scu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!