KWAS BURACZANY

kg buraczków, 101 wody, 1 kg cukru, torebka cukru wanilinowego, 10 dag drożdży, 3 dag rodzynków.Buraczki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wodę zagotować, włożyć utarte buraczki i zostawić na 10-20 min. Kiedy płyn nabierze pięknego, czerwonego koloru, przecedzić go, ostudzić, dodać cukier oraz wyrośnięte drożdże. Postawić na 1-2 doby w ciepłym miejscu; napój dojrzewający dłu­żej ma ostrzejszy, bardziej kwaśny smak.Dodać umyte i osuszone rodzynki oraz cukier wanilinowy. Przelać do beczułki lub butelek, szczelnie zamknąć. Kwas można pić już następnego dnia. Dawniej na wsi podawano go ludziom pracują­cym przy kopaniu ziemniaków i młócce.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!