30 dag tłustego, wieprzowego mięsa, łyżka smalcu, 2 szklanki krwi wie­przowej, 1 kg mąki żytniej lub jęczmiennej, 2 szklanki rosołu, 1 cebula, sól, pieprz, majeranek. Mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w malutką kostkę i przesmaźyć na rozgrzanym smalcu, po czym dodać posiekaną cebulę I jeszcze smażyć, aż się zarumieni. Krew przetrzeć przez sito, dodać rosół, mięso z cebulą, mąkę oraz sól, pieprz i majera­nek.Z masy uformować obłe kluski (wielkości średniej cebuli) i wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15 min. Po wyjęciu po­lać topioną słoniną, masłem lub śmietaną. Podawać na gorąco. Kluski te smakują doskonale także i odsmażane na maśle, po przekrojeniu wzdłuż.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *