Kardamon – przyprawa i afrodyzjak w jednym

Jest to jedna z najdroższych przypraw świata, używana w kuchni orientalnej, znajdująca coraz większe zastosowanie także w kuchni europejskiej, oraz uznawana za afrodyzjak. Ojczyzną zielonego kardamonu są Indie i Sri Lanka, a czarny pochodzi z Himalajów. Trudno opisać smak i zapach kardamonu – pikantny, słodki, cierpki – potrawom nadaje tajemniczy, orientalny charakter. Znakomicie komponuje się z kawa i czekoladą. Owoce kardamonu dojrzewają w tropikalnych lasach, stąd trudność w przeniesieniu upraw na inne tereny, a co za tym idzie, wysoka cena przyprawy. Zebrane owoce poddawane są długotrwałemu procesowi suszenia – nie mogą w trakcie suszenia popękać. Każdej potrawie, nawet najzwyklejszej zupie, szczypta kardamonu nadaje wykwintny, niepowtarzalny smak. Egipcjanie, Grecy, Rzymianie wykorzystywali owoce kardamonu jako składnik ówczesnych pachnideł. Używany jest również dziś w produkcji wielu kosmetyków. Jako afrodyzjak, kardamon działa ponoć najlepiej w połączeniu z czekoladą lub kawą – podobno baśniowy Alladyn przyszedł na świat po kuracji kardamonem, którą zastosował jego ojciec…

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: