50 dag świeżych śledzi, szklanka kwaszonej kapusty, 3 cebule, 6 łyżek oleju, 2 łyżki pasty pomidorowej, łyżka octu winnego, łyżeczka cukru, 10 kromek ciemnego, żytniego chleba, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.Kwaszoną kapustę drobniutko posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oleju, odstawić na 30 min. Śledzie sprawić, sfiletować i pokrajać na drobne kawałki. 2 cebule pokrajać w dość grubą kostkę, przesma- żyć na oleju, dodać śledzie i pastę pomidorową, dusić na małym ogniu 10-15 min, po czym przyprawić solą, octem i pieprzem. Na kromki chleba nałożyć przygotowaną kapustę, na nią uduszone śledzie, posypać natką pietruszki. Kromki przekrajać na 2 lub 4 części.

Leave a Reply