To co powinno być istotą dobrego jedzenia to fakt, że należy mu się pewnego rodzaju szacunek. Ludzie najczęściej dzielą się na takich, którzy bardzo szybko jedzą i nawet nie doceniają jak wygląda potrawa na talerzu, a z drugiej strony są takie osoby, które bardzo wolną jedzą, delektując się w zasadzie każdym kęsem pożywienia. Warto uzmysłowić sobie to, że szacunek do potrawy to tak naprawdę szacunek do kucharza, do osoby, która włożyła serce w przyrządzenie czegoś smacznego dla Ciebie. W restauracjach zazwyczaj nie ma tego typu szacunku, ale wyraża się on z dwóch stron. Najpierw kucharz musi podchodzić jakościowo do wykonywanych przez siebie obowiązków, a później dopiero druga strona, czyli klient musi ocenić pasję gotowania. Restauracja, która chce odnieść sukces na rynku musi postępować właśnie tak jak to powyżej opisaliśmy. Nie ma nic gorszego dla klienta jak jedzenie bez smaku oraz bez pasji na sprawdzonych przez wielu innych restauratorów przepisie. Niestety nie jest to prosta sprawa, wchodzą w grę koszty, zarządzanie itp., ale warto sobie uświadomić, że to właśnie od kultury jedzenia zależy ostateczny sukces każdego profesjonalnego gastronomicznego przedsięwzięcia.

Leave a Reply