CHŁODNIK Z CHLEBA I OWOCÓW

6 kromek czarnego żytniego chleba, 4-6 jabłek świeżych lub 10 dag su­szonych, 8 łyżek cukru, 8-10 świeżych łub suszonych śliwek, szklanka bi­tej śmietany, garść rodzynków, skórka cytrynowa, 2 łyżki soku cytrynowe­go.Suszony chleb zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić, aż cał-  kowicie namoknie. Obrane jabłka i śliwki ugotować w 3 szklankach wody (owoce suszone należy najpierw namoczyć), dodać cukier i oziębić. Namoczony chleb przetrzeć przez sito i razem z płynem  dodać do wywaru owocowego. Przyprawić utartą skórką i sokiem cytrynowym, przelać do wazy. Przybrać czubem z ubitej śmietany, posypać rodzynkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!